Ashwaganda, een steuntje in de rug in tijden van ziekte, stress of vermoeidheid

Aanpassingsvermogen en veerkracht zijn bijzonder belangrijk als het gaat om het goed omgaan met persoonlijke en mondiale crisissen. Vallen is niet erg; dat gebeurt ons allemaal meerdere malen in ons leven. Na het vallen staan we weer op. Maar daar hebben we natuurlijk wel lichamelijke en geestelijke kracht voor nodig. Moeten we deze kracht helemaal uit onszelf halen of mogen we een steuntje in de rug gebruiken? De natuur geeft ons het antwoord. 

DE WETENSCHAP VAN HET LEVEN

De Ayurveda wordt ook wel 'de wetenschap van het leven' genoemd. Deze oude Indiase geneeskunst is geheel gebaseerd op het in harmonie leven met de natuur. Hierbij is de natuur als onze leefomgeving belangrijk, maar uiteraard ook onze eigen menselijke natuur. Als zodanig maken wij immers deel uit van het grote geheel.

De Ayurveda kijkt al duizenden jaren lang naar het in balans brengen van alle elementen van de menselijke natuur. De wisselwerking tussen geest en lichaam staat hierbij voorop: een wisselwerking die vreemd genoeg door de reguliere geneeskunst nogal eens over het hoofd wordt gezien. Maar ook de oude Romeinen wisten al dat een gezonde geest en een gezond lichaam elkaar voeden en aanvullen. Hier komt de bekende uitdrukking Mens sana in corpore sano vandaan.

DE ZOEKTOCHT NAAR BALANS

Soms lijkt het leven oneerlijk. Sommige mensen moeten hard zwoegen, terwijl anderen alles in de schoot geworpen krijgen – de bevoorrechten. Bij een mondiale crisis, zoals de coronacrisis moeten we echter allemaal pas op de plaats maken.

 Dan pas zien we dat de zwoegers die eerder een crisis meemaakten veel flexibeler en creatiever met de beperkende omstandigheden om kunnen gaan dan deze bevoorrechten. Zo is er toch weer een evenwicht tot stand gekomen.

ONDERSTEUNING VANUIT DE NATUUR

De voorraadkast van de natuur is onuitputtelijk. Je moet alleen wel weten welke laatjes je open moet trekken. Kijk bijvoorbeeld eens bij ashwagandha - een plant uit de nachtschadefamilie die zeer geliefd is in natuurgeneeskundige tradities. De wortels van de ashwagandha bevatten veel werkzame bestanddelen, die lijken op die van de ginsengwortel. Daarom wordt ashwagandha ook wel de 'Indiase ginseng' genoemd. De heilzame eigenschappen die toegeschreven worden aan de plant zijn zowel rustgevend als versterkend voor het hele organisme, dus voor lichaam zowel als voor geest.  

Volgens de oeroude Ayurvedische traditie heeft de ashwagandha nog veel meer positieve werkingen, waaronder:

  • het tegengaan van veroudering
  • het stimuleren van het herstel na ziekte
  • het verbeteren van de conditie (perfect dus voor sportprestaties!)
  • het tegengaan van stressklachten
  • het verbeteren van vruchtbaarheid en libido bij mannen

ASHWAGANDHA GEBRUIKEN

Ashwagandha is heel goed geconcentreerd te gebruiken in tablet of capsulevorm. Let er dan wel op dat het natuurlijke supplementen zijn, met een hoog gehalte aan biologische bestanddelen. Onze ashwagandha voldoet aan al deze eisen.

Gun jezelf een steuntje in de rug in tijden van stress, ziekte of vermoeidheid. Bestel meteen of vraag de Vitamineman om een oordeelkundig advies.


Oudere post Nieuwere post