Ga jij op Wintersport? Even wat tips!

Wat een heerlijk vooruitzicht! Even eruit, weg van de dagelijkse beslommeringen thuis en op je werk. Je checkt vast al geregeld of er al genoeg sneeuw ligt en wellicht liggen je moonboots en ski kleding al helemaal klaar.

Even genieten van een actieve wintersportvakantie is een goed idee omdat je dan in een staat van flow komt.  In een flow vergeet je de dagelijkse zorgen en leef je alleen nog in het hier en nu. Die flow treedt bovendien alleen maar op wanneer je ergens actief mee bezig bent.  Mihaly Czikzentmihalyi legt ons in zijn bekende boek uit, dat je deze staat bereikt wanneer je een perfecte balans gevonden hebt tussen vaardigheid en uitdaging. Wanneer je op je ski's of snowboard naar beneden glijdt, heb je grote kans om een perfecte flow te ervaren, zowel fysiek als mentaal.

MOEILIJKHEIDSGRAAD TE HOOG OF TE LAAG

Natuurlijk moet je geen onnodige risico's nemen bij het skiën of snowboarden, maar te makkelijk is ook niet goed. De uitdaging is dan te laag voor je, je gaat je vervelen en je komt niet in de flow. Bedenk dan hoe je je uitdaging op een veilige manier kan vergroten. Overleg bijvoorbeeld met de skileraar of je in een meer gevorderde groep mag, of kies voor een moeilijker afdaling.

Als de uitdaging daarentegen te moeilijk voor je is, sta je gierend van de zenuwen bovenaan de piste en daal je bevend en badend in het zweet de helling af. Je raakt gestrest en zeker niet in de flow. Accepteer dat je even een stapje terug moet doen. Je bent op vakantie en niet op trainingskamp voor de Olympische Spelen. Laat je vooral niet opjutten door anderen die misschien verder zijn dan jij – of die dat denken. Wanneer je de juiste balans gevonden hebt tussen je kunnen en de uitdaging, voel je je zelfvertrouwen groeien en hierdoor kan je dan steeds weer een stapje verder gaan: je vaardigheid wordt groter door de oefening en hierdoor kan je steeds weer een grotere uitdaging aangaan.

ZORG GOED VOOR JEZELF

Bewegen is goed voor je, net als de frisse buitenlicht. Je lichaam is niet gemaakt om dagenlang in een kantoorstoel te zitten in een bedompte ruimte. Je moet echter niet te hard van stapel lopen, vooral niet als jij iemand bent met zo'n zittend beroep. Neem de eerste 24 uur van je vakantie om op stoom te komen. Ga wat wandelen om de omgeving te verkennen en om te kijken wat er allemaal te doen is. Ook belangrijk: doe eerst een warming-up voordat je gaat sporten. Met warme spieren heb je minder kans op blessures. Een beetje spierpijn hoort er natuurlijk bij, maar een gescheurde spier absoluut niet.

Zorg er ook voor dat je genoeg voedingstoffen binnenkrijgt. Je hart wordt extra belast door de grote hoogte en de extra inspanning die je levert. Je uithoudingsvermogen wordt voortdurend op de proef gesteld, je eet hier misschien niet zo gezond als thuis en de apres ski wil je ook niet overslaan. Begin daarom thuis al met het Bergamet Sport supplement om je hartfuncties te ondersteunen. Je hart herstelt zich sneller van de inspanningen, zodat je langer volhoudt en beter kunt presteren. Zo geniet je nog meer van je wintersportvakantie!


Oudere post Nieuwere post