Waarom is Omega-3 zo goed voor je?

Waarom is Omega-3 zo goed voor je?

Het menselijk lichaam kan veel stoffen die het nodig heeft zelf aanmaken via basisstoffen en de stofwisselingsprocessen. Zo maken we bijvoorbeeld vitamine D aan via het zonlicht en vitamine K via onze darmflora.

Omega 3 is een stof die het lichaam helaas niet zelf aan kan maken. Daarom is het noodzakelijk om voedingsmiddelen of supplementen in te nemen waar Omega 3 in zit.  Alleen zo krijgen we deze essentiële vetzuren binnen.

Wat is Omega 3?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De meest voorkomende zijn ALA (alpha-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). Ons lichaam kan DHA en EPA zelf aanmaken uit de basisstof ALA. Daarom wordt alleen dit laatste vetzuur als essentieel bestempeld.                      

Waarom willen we Omega 3 gebruiken?

 Wat kan Omega 3 voor ons doen en in welke processen ondersteunt het ons? Dit zijn de belangrijkste punten:

  1. Goed voor hart en bloedvaten
  2. Essentieel voor hersencellen en zenuwstelsel
  3. Goed voor de ogen
  4. Ondersteunend tijdens de zwangerschap
  5. Verzorgt huid en haar
  1. Beschermt hart en bloedvaten

Omega 3 verzorgt de binnenkant van de kleine en grote aders, zodat er zich minder makkelijk stolsels aan de vaatwand kunnen hechten. Deze stolsels kunnen onze aders verstoppen, maar ook plotseling losschieten met soms fatale gevolgen.

  1. Essentieel voor brein en zenuwcellen

Onze hersens en zenuwcellen bestaan uit vettige, 'grijze materie', waar impulsen worden doorgegeven en alle lichaamsprocessen worden gereguleerd. Het brein is de commandokamer van je lichaam. Het brein weet alles wat het lichaam doet: welke stofjes er worden aangemaakt, of er ziekteverwekkers zijn gesignaleerd en of het tijd wordt om te gaan rusten. Hier wordt ook het hormonale evenwicht nauwlettend in de gaten gehouden en, indien nodig, hersteld. Signaalstoffen in de hersenen zorgen ervoor dat we ons goed of slecht voelen. Omega 3 ondersteunt de hersenfuncties en heeft zodoende een grote invloed op ons welbevinden, zodat het een rol kan spelen bij de genezing van depressies en zelfs ADHD, alhoewel dat nog niet wetenschappelijk is aangetoond.

  1. Goed voor de ogen

Ons netvlies is voor een groot deel samengesteld uit bouwstoffen uit de Omega 3-familie. Daarom is het belangrijk dat we hier voldoende van binnenkrijgen. Wanneer we er een tekort aan hebben, kunnen we zelfs wazig gaan zien. Zorg dus goed voor je ogen, vooral als je veel achter de computer zit.

  1. Goed tijdens de zwangerschap

Wat goed is voor mama, is goed voor baby. Maar natuurlijk slik je niets zonder met je arts of vroedvrouw te overleggen!

  1. Verzorgt huid en haar

Gezondheid aan de binnenkant weerspiegelt zich aan de buitenkant. Dit is een prettige bijkomstigheid bij al die andere voordelen van Omega 3.

Dierlijk Omega 3

DHA en EPA vinden we voornamelijk in vis en schaal- en schelpdieren. Deze dieren hebben hun Omega 3 echter ook niet zelf aangemaakt. Zij hebben deze stoffen gederiveerd uit algen en zeewier. In principe zouden wij dit dus ook zelf kunnen doen, maar het is nog onduidelijk of het menselijk lichaam dit in voldoende mate en efficiënt genoeg voor elkaar krijgt. Eet daarom regelmatig vette vis of schaaldieren om DHA en EPA binnen te krijgen, of slik een Omega 3-supplement dat uit deze vetzuren bestaat.

Omega 3 in een plantaardig voedingspatroon

Steeds meer (top)sporters zien het voordeel van een, tijdelijk of permanent, puur plantaardig dieet. Het geeft kampioenen als Venus Williams en Novak Djokovic extra vitaliteit en slagkracht om grootse prestaties neer te zetten. Ook in Nederland hebben we al verschillende veganistische sporters, waaronder zelfs bodybuilders. Het moet echter gezegd worden dat een verantwoord, puur plantaardig dieet niet mogelijk is – zeker niet voor een sporter – zonder voedingssupplementen.

Een van zo'n noodzakelijk supplement is Omega 3. Kies dan wel voor een supplement met de plantaardige ALA en een capsule van houtpulp. Neem contact op met de NVV (Nederlandse Vereniging Veganisten) om te vragen welke supplementen jij nog meer nodig hebt en om contact te zoeken met andere vegan sporters.

Advies over Omega 3 en andere supplementen

De Vitamineman adviseert je graag bij vragen of problemen. Stuur een berichtje via de website of bel of app naar 06 41 824 816. Neem ook altijd contact op met je huisarts bij zwangerschap of bij gebruik van medicijnen.


Older Post Newer Post