Tips voor soepele gewrichten

Soepele spieren en gewrichten zijn een zegen voor je gezondheid. Weg dus met alle pijntjes en stroeve bewegingen! De volgende tips voor soepele gewrichten helpen om je te bewegen met de gratie van een tijger(in).

Oorzaken en symptomen van gewrichtsproblemen

Pijn in je gewrichten zorgt voor stijfheid waardoor je minder goed beweegt. Gewrichtspijn slaat vaak toe in schouders, heupen of knieën. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Ontstekingen. Ontstekingen kunnen ernstige schade veroorzaken aan het weefsel in en rondom het gewricht. Het bot kan hierdoor bijvoorbeeld slinken, wat een bekend probleem is bij tandvleesontstekingen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor gewrichten.
  • Problemen met de aanhechting van spieren en pezen. Als de spieren die het gewricht in beweging zetten, beschadigd of verzwakt worden, kan het gewricht niet goed meer bewegen.
  • Artrose. Artrose is een veel voorkomende kwaal die ontstaat door het afnemen van kraakbeen in de gewrichten. Volgens een onderzoek van de Boston University leidt meer dan 60 procent van de mensen boven de 65 jaar aan artrose. Het verontrustende aan dit rapport is, dat ook 30 procent van de onderzochte Amerikanen tussen de 30 en 65 jaar klachten heeft, waardoor artrose dus niet meer uitsluitend geclassificeerd kan worden als ouderdomsziekte.

Gelukkig is er veel wat we kunnen doen voor onze gewrichten. Met regelmatig bewegen en gezond dieet komen we al heel ver. De 5 belangrijkste tips voor soepele gewrichten zijn:

  1. Blijf bewegen

Misschien kom je 's ochtends stram uit bed en plof je het liefst met je koffie op de bank in de woonkamer. Niet doen! Als je niet beweegt, slinken je spieren waardoor je gewrichten nog moeilijker bewegen. Maak er een gewoonte van om elke dag te bewegen, waarbij flink doorwandelen een stuk beter is dan lusteloos slenteren. Dansen is de oplossing voor het voorkomen en verhelpen van stroeve heupen, en dan vooral buikdansen en salsa waarbij de heupen goed in beweging komen.

  1. Rem de ontstekingen

Neem gerust een pijnstiller als je pijn hebt, want met pijn beweeg je nog moeilijker. Ibuprofen vermindert de pijn en heeft bovendien een ontstekingsremmende werking.

Ook antioxidanten hebben een ontstekingsremmende werking, aangezien deze deeltjes de vrije radicalen - die vrijkomen bij de verbrandingsprocessen in het lichaam - opruimen. Bosbessen en groene bladgroente bevatten veel antioxidanten, dus eet die regelmatig en neem eventueel een supplement met ontstekingsremmende bestanddelen van kurkuma

  1. Versterk je spieren

Versterk je spieren rondom je gewrichten door de juiste krachttraining. Overleg hiervoor met je trainer om blessures te voorkomen. Stretchen is ook goed, net zoals yoga. Doe dit vooral rustig. Om optimaal te kunnen functioneren, moeten spieren zich zowel kunnen aanspannen als ontspannen. Ook moet de impulsoverdracht vanuit de hersenen naar de spieren goed verlopen. Hiervoor kan je een magnesiumsupplement nemen, als je dit via je voeding onvoldoende binnenkrijgt.

  1. Eet gezond

De grondregel voor een gezond dieet is om zo min mogelijk bewerkt voedsel te eten. Pakjes en blikjes bevatten veel additieven, suiker en zout, waardoor het lichaam te veel slechte en te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet liever veel verse groente en fruit. Het is niet voor niets dat steeds meer topsporters een voornamelijk plantaardig dieet volgen om optimaal te kunnen presteren. Voor de gewrichten is het bovendien belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen en veel bladgroente te eten voor de belangrijke mineralen potassium, magnesium en calcium.

5.Vermijd overbelasting

Overbelasting kan fataal zijn voor je gewrichten. Je knieën worden er niet blij van als jij op de sportschool vanuit hurkhouding 100 kilo omhoog wil drukken. Let ook op je eigen gewicht, want je gewrichten moeten dit allemaal dragen. Eet zoveel mogelijk vers en vezelrijk voedsel en laat de loze calorieën staan.

Wat te doen bij gewrichtsproblemen?

Neem contact op met je huisarts bij ernstige gewrichtsproblemen. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut voor oefeningen of naar een diëtist voor leefstijladviezen. De Vitamineman helpt je ook altijd graag met een deskundig, niet-medisch advies. Stuur hiervoor een berichtje naar contact@vitamineman.nl

 


Oudere post Nieuwere post