Goede voornemens zijn altijd een prima idee!

Je wilt je talenten ontwikkelen, slechte gewoontes afleren of je liefdesleven verbeteren. Maar is nieuwjaar wel de beste tijd voor je voornemens? En hoe houd je je voornemens het beste vol?

HET NIEUWE JAAR

Een nieuw jaar symboliseert een nieuw begin: blaadjes die aan de bomen komen, vogeltjes die uit het ei komen – een nieuw jaar is een nieuw leven. Lang geleden begon ons nieuwe jaar dan ook op de equinox in maart; het punt waarop de dag en de nacht precies even lang zijn. Hierna worden de dagen steeds langer, tot de zomer aanbreekt. Julius Caesar verschoof echter meer dan tweeduizend jaar geleden het nieuwjaar naar 1 januari. De dagen zijn dan koud en donker en het nieuwe leven is nog nergens te zien. Veel mensen komen moeilijk uit bed en slepen zich de winter door. Voor hen is het nieuwjaar niet de beste tijd voor goede voornemens. 

GOEDE VOORNEMENS VOORBEREIDEN

Het is belangrijk om te weten waarom je af wilt slanken of stoppen met roken. Denk hier goed over na. Misschien wil je wel helemaal niet stoppen met roken, maar voel je druk van buitenaf. Zoek in zo’n geval iets waar je wél achterstaat. Neem je bijvoorbeeld voor om een paar keer per week een kwartiertje te gaan hardlopen of om naar een yogaklas te gaan. De wintermaanden zijn heel erg geschikt om je leven te evalueren en om te bedenken welke goede voornemens jij gaat maken.

Stel jezelf de volgende vragen vóórdat je een voornemen maakt:

  • Wat wil ik aan mijn leven veranderen?
  • Waarom wil ik dit veranderen?
  • Wat is een realistisch doel en wanneer heb ik dit bereikt?
  • Hoe maak ik het makkelijk voor mezelf om mijn voornemen vol te houden?
  • Welke hulpbronnen kan ik gebruiken? (websites, boeken, cursussen etc.)

Lees wat literatuur over je voornemens. Lees bijvoorbeeld eens een boek over de zin en onzin van diëten, voordat je aan je zoveelste wonderdieet begint. Of luister naar een interessante podcast. Bedenk wel dat je nooit raad moet aannemen van mensen die niet naar hun eigen voorbeeld leven. Als je kettingrokende vriend zo goed weet hoe je moet stoppen met roken, waarom rookt hij zelf dan nog steeds?

Wees daarom op je hoede voor ‘goede raad’ van vrienden en lotgenoten. Soms kan het zelfs beter zijn hen helemaal niet in te lichten over je voornemens. Je bent dat niet verplicht; dit beslis je helemaal zelf.

 MOTIVATIE

Niet discipline, maar motivatie bepaalt je slagingskans. Opgelegde discipline die niet uit motivatie komt, bederft je levensgeluk en doet je goede voornemen snel stranden. Het is daarom belangrijk om voortdurend aan je motivatie te werken, bijvoorbeeld zo:

  • Zoek een groep (online of offline) met leuke, positieve mensen. Vermijd groepen met negatieve energie.
  • Zorg voor plezier. Wil je meer bewegen, maar haat je de sportschool? Niet doen! Ga naar tangoles of zoek iets anders dat je wél leuk vindt.
  • Zoek een coach.
  • Visualiseer het eindresultaat en geniet van je wensplaatje.
  • Doe een (online) challenge zoals 'dry january' of 'veganuary'.

 ONDERSTEUNING

De juiste vitamines of supplementen kunnen je voornemens ondersteunen. Start een online chat op onze website om onze medewerkers te vragen welk product voor jou geschikt is. Succes!


Oudere post Nieuwere post